PDF417

De PDF417-barcode is een gestapelde lineaire barcode, uniek vanwege zijn vermogen om grote hoeveelheden data efficiënt op te slaan. Het werd ontwikkeld in 1991 door Ynjiun P. Wang bij Symbol Technologies (nu onderdeel van Zebra Technologies). PDF staat voor Portable Data File en het nummer 417 symboliseert dat elke patroon in de barcode bestaat uit 4 balken en ruimtes in een totaal van 17 eenheden. Dit type barcode kan tot ongeveer 1.1 kilobytes aan data bevatten, waardoor het bijzonder geschikt is voor toepassingen die veel informatie vereisen, zoals identiteitsdocumenten, postpakketten en voorraadbeheer.

Kenmerken van PDF417

  • Grote Opslagcapaciteit: PDF417 kan tot 2710 numerieke karakters, 1850 alfanumerieke karakters, of 1108 bytes aan binaire data bevatten.
  • Veelzijdigheid: Het ondersteunt zowel tekst als binaire data, waardoor het geschikt is voor diverse toepassingen.
  • Foutcorrectie: Het bevat een ingebouwd foutcorrectiemechanisme, dat het mogelijk maakt om beschadigde barcodes te decoderen en de daarin opgeslagen informatie te herstellen.
  • Configureerbare Beveiliging: De foutcorrectieniveaus kunnen worden aangepast om een balans te vinden tussen datadichtheid en robuustheid.

Toepassingen

  • Document Management: Wordt gebruikt voor het beheer van documenten, waarbij grote hoeveelheden data direct op documenten moeten worden opgeslagen zonder verwijzing naar externe databases.
  • Ticketing en Boarding Passes: Luchtvaartmaatschappijen en evenementorganisatoren gebruiken PDF417-barcodes op boarding passes en tickets voor snelle en efficiënte gegevensverwerking.
  • Logistiek en Voorraadbeheer: Helpt bij het volgen van pakketten en inventaris door grote hoeveelheden gegevens lokaal op de barcode op te slaan.
  • Identificatiedocumenten: Gebruikt op rijbewijzen, identiteitskaarten en paspoorten om persoonlijke informatie op te slaan.

Technische Details

Een PDF417-barcode bestaat uit 3 tot 90 rijen, elke rij met een startpatroon, gegevenskolommen, en een stoppatroon. De hoogte en breedte van elke rij kunnen worden aangepast, wat flexibiliteit biedt in hoe de barcode wordt afgedrukt op fysieke media. Het decodeerproces vereist een beeldscanner of camera met de juiste software om de informatie uit de patronen te lezen en te interpreteren.

Vergelijking met andere 2D barcodes

PDF417 is een gestapelde barcode die gelezen wordt door middel van een lineaire scan. Deze scan vereist de start- en stopcodewoorden aan de linker- en rechterkant, evenals kennis van de rij die gescand wordt, aangezien elke rij zijn rijnummer moet coderen. De scan kan meerdere rijen kruisen, wat wordt geminimaliseerd door de modules lang en smal te maken; de hoogte is typisch drie keer de breedte. Elk codewoord geeft aan tot welke rij het behoort om kruisingen te kunnen detecteren.

Andere 2D-codes, zoals DataMatrix en QR, worden gedecodeerd met beeldsensoren in plaats van ongecoördineerde lineaire scans. Die codes hebben nog steeds herkenning- en uitlijningspatronen nodig, maar deze hoeven niet zo prominent te zijn. Een 8-bits codewoord zal 8 vierkante modules in beslag nemen (herkenning, uitlijning, formaat en ECC-informatie niet meegerekend).

In de praktijk neemt een PDF417-symbool ongeveer vier keer het oppervlak in van een DataMatrix of QR-code.

Conclusie

De PDF417-barcode is een krachtige tool voor gegevensopslag en -overdracht, die breed wordt toegepast in verschillende industrieën vanwege zijn capaciteit, veelzijdigheid en betrouwbaarheid. De technologie achter PDF417 maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data compact en veilig op te slaan, wat bijdraagt aan efficiëntere bedrijfsprocessen en informatiebeheer.