Barcodes

Barcodes vormen de ruggengraat van moderne inventaris-, ERP en warehousemanagementsystemen (WMS) door het bieden van een efficiënte en foutbestendige methode voor het vastleggen van informatie. Hier volgt een beknopt overzicht van de belangrijkste barcodeformaten die kunnen worden gebruikt in een eenvoudig documentsysteem, onderverdeeld in drie categorieën: 2D matrix barcodes, 1D lineaire barcodes, en postale barcodes.

2D Matrix Barcodes

DataMatrix

DataMatrix-codes zijn zeer compact en kunnen een aanzienlijke hoeveelheid data opslaan. Dit omvat GS1-DataMatrix en ECC 200, evenals Semacode, die voornamelijk wordt gebruikt voor URL’s.

MaxiCode

Ontwikkeld door UPS, MaxiCode is geoptimaliseerd voor snelle, geautomatiseerde scanning tijdens het sorteren van pakketten.

PDF 417

PDF 417 is een gestapelde barcode die kan worden gebruikt om grote hoeveelheden data op te slaan, waaronder tekst en foto’s. Het ondersteunt automatische encoding.

QR Code

QR-codes zijn veelzijdig en kunnen een breed scala aan data bevatten, van URL’s tot vCard-gegevens. Er bestaan ook Micro QR-codes voor kleinere toepassingen.

GS1 Barcodes

GS1 barcodes zijn onderdeel van een internationaal systeem voor standaardisatie in de toeleveringsketen, ontwikkeld en beheerd door GS1, een internationale non-profitorganisatie. Deze barcodes worden gebruikt om producten, locaties en meer uniek te identificeren, waardoor ze essentieel zijn voor efficiënte logistiek, voorraadbeheer, en traceerbaarheid in diverse sectoren, waaronder detailhandel, gezondheidszorg, transport, en voedselvoorziening.

GS1-128

GS1-128 wordt gebruikt voor het coderen van data zoals vervaldatums en batchnummers, essentieel voor supply chain-toepassingen.

GS1 Data Matrix

Een compacte 2D barcode die specifiek ontworpen is voor het GS1-systeem, ideaal voor kleine items.

GS1 QR Code

Een variant van de traditionele QR-code, geoptimaliseerd voor GS1-gegevenscodering.

GS1 DataBar

GS1 DataBar barcodes worden gebruikt voor producten waar standaard barcodes te groot zijn.

GS1 ITF-14

GS1 ITF-14 wordt gebruikt voor het coderen van GTIN’s op grotere verpakkingseenheden.

1D Lineaire Barcodes

Code 128

Code 128 is een veelzijdige barcode die alle 128 ASCII-karakters kan vertegenwoordigen en wordt geleverd in verschillende encodings (A, B, C).

EAN en UPC

EAN-8, EAN-13, en UPC-codes zijn standaard in de detailhandel voor het identificeren van producten.

Code 39 en Code 93

Deze codes zijn breed inzetbaar en ondersteunen een verscheidenheid aan karakters, met Code 39 Full ASCII voor een nog groter bereik.

Interleaved 2 of 5

Dit formaat is geschikt voor numerieke data en wordt vaak gebruikt voor magazijn- en transportlabels.

Overige 1D Codes

Dit omvat gespecialiseerde formaten zoals Codabar, gebruikt in bibliotheken en bloedbanken, en MSI, voornamelijk gebruikt in de detailhandel en op productiegebieden.

Postale Barcodes

USPS Intelligent Mail Barcode en USPS POSTNET

Deze zijn cruciaal voor de efficiëntie van de postdistributie in de Verenigde Staten, met IMB als de modernere standaard.

AusPost en MaxiCode

Gebruikt voor de Australische post en internationale pakketdiensten, respectievelijk.

PDF 417 en DataMatrix voor Documentbeheer

Deze formaten worden ook gebruikt in documentbeheersystemen voor het archiveren en traceren van documenten.

Speciale Toepassingen

Amazon Barcodes

FNSKU en Transparantie codes worden gebruikt voor productidentificatie en authenticatie binnen het Amazon-verkoopplatform.

Samenvatting

Dit overzicht biedt een basis voor het begrijpen van de verschillende soorten barcodes die beschikbaar zijn voor gebruik in een inventaris, ERP en/of warehousemanagement systeem (WMS), elk met hun eigen specifieke toepassingen en voordelen. Afhankelijk van de vereisten van het systeem, kan een passende barcode worden gekozen om te voldoen aan de behoeften van efficiëntie, ruimte, en datacapaciteit.